Curing Chamber

Door Lars Kremers op vrijdag 11 december 2015 18:58 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 3.442

Voor het drogen van mijn worsten had ik niet genoeg aan een hoekje in de schuur. De luchtvochtigheid bij ons in de schuur is rond de 40%. Aangezien deze tussen de 70 en 90% moet zijn werd het tijd voor een andere oplossing. Nu is het mogelijk om de luchtvochtigheid in de schuur omhoog te toveren naar 90%, maar dan bestaat de kans dat ik het systeemplafond na een aantal weken op de vloer terugvind.

Aan welke twee van de onderstaande eisen moet je voldoen voordat je een curing chamber kan bouwen?

Je bent alleenwonend.
Je woont nog thuis (in mijn geval)
Je hebt een lieve vriendin.
Je vindt het niet erg om een avond ruzie met je vrouw te hebben.
Een plek ver van de bewoonde wereld voor de koelkast. (of je moet toevallig 365 dagen per jaar verkouden zijn)

Wat heb je nodig aan materiaal:

Een koelkast, voor een paar tientjes te vinden op marktplaats.
Een luchtbevochtiger, te verkrijgen voor 30-40 euro.
Een lamp, of iets anders wat warmte produceert. Let op, worsten vinden licht niet zo fijn.
Een simpele case fan.
Een temperatuur en luchtvochtigheid controller. Deze zijn in China niet al te duur, of je gebruikt zoals ik een Raspberry Pi.
Ventilatieroosters.

Op marktplaats vond ik een hele mooie koelkast, die een paar jaar dienst had gedaan om taarten in te bewaren. In eerste instantie was ik op zoek naar een kleine koelkast, maar voor 20 euro extra had ik er een waar een stuk meer worsten in kunnen hagen. Na wat overleg met vaders en moeders, en een dagje puinruimen in de schuur mocht ik de koelkast kopen. (voor de getrouwde tweakers: ik heb begrepen dat de koelkast perfect als wijnklimaatkast kan worden gebruikt) Na een grote schoonmaakbeurt kon het project beginnen.

http://i.imgur.com/qt3HLrF.jpg

Worsten vinden het niet fijn om in hun eigen stank te hangen, dus moest er voor ventilatie worden gezorgd. Ik heb mijn vader 2 gaten laten maken in de deur van de koelkast. (Ik heb dit niet zelf gedaan, omdat ik nog nooit met een slijptol heb gewerkt, en 10 vingers toch wel fijn zijn)

http://i.imgur.com/AqigRC8.jpg

In het bovenste gat moest een casefan komen, dus even kijken of hij past. (oeps, iets uitgeschoten met de decoupeerzaag)

http://i.imgur.com/E0Qrl8Q.jpg

Om ervoor te zorgen dat er geen luchtstroom is zonder dat de casefan aan staat, heb ik gebruik gemaakt van 2 overdruk roosters. Aan de andere kant van het gat heb ik een simpel rooster gemonteerd met gaas voor de vliegen.

http://i.imgur.com/rOCCB0x.jpg http://i.imgur.com/KNrUqOh.jpg http://i.imgur.com/ejZe5Gl.jpg

Omdat het onduidelijk was of er bekabeling of iets anders in de zijkant van de koelkast zat, heb ik besloten om alles in de deur te monteren. De fitting voor de lamp, de sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid, en de kabel voor de luchtbevochtiger. Ziet er prima uit, al zeg ik het zelf. Op de onderstaande foto heb ik nog een normale gloeilamp in de fitting zitten, uiteindelijk heb ik hier een andere lamp voor gevonden welke geen licht geeft.

http://i.imgur.com/9MaLAf3.jpg

Het liefste had ik dezelfde dag nog samen met Clavis nog worsten gemaakt, maar hier moest ik nog even op wachten.

Uiteindelijk de volgende dag een aantal proefpersonen gemaakt.

http://i.imgur.com/4jDfFuT.jpg

De volgende dag, de ochtend dat ik erachter kwam dat de sensor niet zo betrouwbaar was als ik had gehoopt. De sensor was rond 11 uur 's avonds blijven hangen, en had ervoor gezorgd dat de temperatuur 's morgens rond de 30 graden was, omdat de lamp de hele nacht aan had gestaan. (goed om te weten hoe warm het kan worden) Nu was dit gelukkig in de eerste 2 dagen geen probleem, aangezien deze tussen de 20 en 30 graden mag zijn.

http://i.imgur.com/DGzX02T.jpg

Op dit moment blijf ik zo ver mogelijk van de koelkast weg, daar hangt een heerlijke aroma van fermenterende worsten.

SausagePi

Door Lars Kremers op woensdag 9 december 2015 17:23 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 5.279

Na een aantal “mislukte” pogingen om zelf droge worst te maken, was het wel duidelijk dat mijn schuur niet geschikt was om worst te drogen. Voor het drogen van worst zijn 2 dingen heel belangrijk, de temperatuur en luchtvochtigheid. Na wat research op het internet bleek het kinderlijk eenvoudig om een eigen curing chamber te bouwen. In alle guides werd er helaas gebruik gemaakt van dure temperatuur en luchtvochtigheid controllers. Nu mag een hobby geld kosten, maar gezien de beperkte functionaliteiten van de controllers had ik een beter idee. Ik had ergens nog een Raspberry Pi liggen, en hier kon goedkope temperatuur en luchtvochtigheid sensor aan gehangen kon worden. Op ebay een stuk goedkoper, maar daar heb had natuurlijk geen geduld voor. Om de benodigde apparaten te kunnen schakelen had ik ook nog een relais nodig.

De Raspberry Pi moest het relais op de volgende manier gaan schakelen:

1. Bij een te hoge temperatuur moet de koelkast inschakelen
2. Bij een te lage temperatuur moet de lamp inschakelen
3. Bij een te lage luchtvochtigheid moet de luchtbevochtiger inschakelen
4. Bij een te hoge luchtvochtigheid moet de ventilator inschakelen
5. Voor een verse luchtstroom moet de ventilator eens in de zoveel tijd aan

Aangezien ik zelf niet zo handig ben met programmeren, heb ik een vriend lief aangekeken om het bovenstaande in code te realiseren. Zelf ben ik wel handig met elektro (hoop ik), en alle overige benodigdheden. Maar goed, spullen besteld en deze afgegeven bij meneer de programmeur. Zelf aan de slag met het schakelbord waar alle apparaten op aangesloten kunnen worden. Ik heb gekozen voor stopcontacten, omdat het bord dan makkelijk los te maken is. Je kan de apparaten natuurlijk ook rechtstreeks aan het relais hangen om kosten te besparen.

http://oi68.tinypic.com/jg2y6o.jpg http://imgur.com/3rFSt19.jpg http://imgur.com/mQDlknI.jpg

Na een tijdje geduldig gewacht te hebben was de code ook "klaar", en kon alles aangesloten en getest worden.

http://i.imgur.com/re0MSWH.jpg http://i.imgur.com/IuEaVIw.jpg http://i.imgur.com/LzKTQaW.jpg

Eerste test op de koelast zelf.

http://i.imgur.com/ZhSeXCl.jpg

Nu waren alle apparaten makkelijk los te koppelen door een stopcontact, maar aan de ventilator en sensor had ik niet gedacht. Na een brainstormsessie op het toilet had ik een oplossing gevonden met spullen die ik voor handen had. Een UTP kabel met een connector.

http://i.imgur.com/vexc8qY.jpg http://i.imgur.com/j09jK9n.jpg

Node.js

De code is geschreven in Node.js, en leunt op een aantal modules. Er worden om de 2 seconden een aantal statements doorlopen, en op basis daarvan wordt het relais geschakeld via de GPIO pinnen van de Raspberry. De sensor is ook aangesloten op een van de GPIO pinnen. In eerste instantie werd deze gevoed door de 3V3 pin, maar door problemen met de sensor hebben we deze omgeprikt naar een normale GPIO pin. Door de spanning eens in de zoveel tijd van de pin af te halen is het probleem niet verdwenen, maar zorgt er wel voor dat ik ’s nachts beter kan slapen. (De sensor was de eerste nacht op een lage waarde blijven hangen, en had ervoor gezorgd dat de lamp de hele nacht aan stond. Dit resulteerde in een temperatuur van 30 graden in de koelkast.)

De volgende modules zijn gebruikt:

Node-dht-sensor Voor het uitlezen van de temperatuur en luchtvochtigheid sensor.
Pi-gpio en quick2wire Voor het schakelen van gpio pinnen in node.
Socket.io Voor het weergeven van de sensor waarden op de webpagina.

Nog wat foto's van de webinterface.

http://oi65.tinypic.com/2qiya0n.jpg http://oi63.tinypic.com/2zf1fr4.jpg

Volgende blog zal over de koelkast gaan, welke ik heb omgebouwd tot curing chamber.